Publik dokumentation om denna person

Min mamma Signe, född Karlsson 20 nov 1917 på Rikkenstorp var näst yngsta barnet till Johan och Ellen (kallades Elin) Karlsson i en syskonskara på åtta barn.  Min morfar och mormor tvingades lämna gården Rikkenstorp, 1920 tror jag, på grund av att morfar gått i borgen för några syskon som flyttat till Amerika (som jag har uppfattat det). Då flyttade de till Koverboda, Wedevåg och sedan till Frövi.
Mamma Signe gick i skolan i Frövifors folkskola 1928 – 1930 då hon slutade åk. 6. Innan det gick hon kanske i skolan i Wedevåg. Sedan gick hon fortsättningsskola i Frövifors och vid kyrkskolan i Näsby. Ämnena var hushållsgöromål, medborgarkunskap, modersmålet och slöjd. Senare jobbade mamma Signe på skofabrik i Örebro. Hur länge vet jag inte. Så småningom flyttade hon till Stockholm, där hon fick jobb i Nockeby Mejeriaffär1940. Senare arbetade Signe med kontorsarbete på Verkstadsaktiebolaget TIBO i Ulvsunda, där min pappa Yngve Johansson redan jobbade.
1951 fick Yngve erbjudande om att bli disponent på Igelfors Bruk utanför Finspång. Signe och Yngve flyttade dit och kom att bo i disponentbostaden med 10 rum och kök. Under åren kom många affärsmänniskor från olika delar av världen på besök och bjöds på luncher och middagar hemma hos oss.
Signe var också engagerad i Lottakåren liksom Rädda Barnen. Hon tyckte mycket om solen och reste gärna till Medelhavet eller Kanarieöarna. Den längsta resan mina föräldrar gjorde tillsammans gick till Japan. Vägen dit var lång från den lilla stugan i Rikkenstorp. Även min pappa kom från en enkel arbetarfamilj i Sundbyberg.
Jag minns Signe framförallt som en snäll mamma som alltid fanns till för mig och min bror.
Olle Johansson